De onderneming bestaat al sinds 1917 maar in het laatste decennium heeft Raak Metals een bijzondere groeistrategie ingezet. In 2018 werd Martens in Elst aan het bedrijf toegevoegd en een paar weken geleden Stolwerk in Breda. Architecten van de groeistrategie zijn Maarten van Raak en compagnon Will van Aerle, die ook het dagelijks management voor hun rekening nemen.
Raak Metals Groep is een recycler van ferro- en non-ferrometalen met vestigingen in Tilburg, Best, Elst en –sinds kort- Breda. In 2019 heeft Raak Metals bijna 80.000 ton metaal gerecycled. De onderneming richt vooral op industriële klanten met containerservice, recycle-advies en (on-site) demontage. Door de acquisitie van Martens Metaal in 2018, verwierf Raak Metals ook expertise in de demontage en recycling van transformatoren, stroomkabels en gietijzer. De recente overname van Stolwerk draagt onmiddellijk bij aan de volumegroei van Raak Metals. Dat zal niet de laatste overname zijn. Raak Metals zoekt verder en gegadigden kunnen zich melden.
Groeiversneller
Maarten van Raak, directeur en aandeelhouder van Raak Metals Groep. "Met de opening van een nieuwe locatie in Best in 2014 en de acquisitie van Martens Metaal in 2018, heeft Raak Metals een sterke basis gelegd voor verdere nationale groei. De onderneming was inmiddels wel flink gegroeid en gelukkig was Will van Aerle bereid mijn compagnon en operationeel directeur te worden. Dat leidde tot een professionaliseringslag en dat smaakte naar meer: groei dus. Voor een goede groei zijn ook overnames noodzakelijk en om snel een kans te kunnen grijpen moet je een goede financiële slagkracht hebben. Samenwerking met een bank is een mogelijkheid, maar dan ontbreekt vaak die gewenste snelheid. Wij hebben sinds februari 2020 een samenwerking met kapitaalverschaffer Gilde Equity Management en die samenwerking heeft geleid tot groeiversnelling. Het eerste resultaat is er al: de overname van Stolwerk in Breda. Gilde is een ervaren partner die ons kan helpen een toonaangevende nationale speler te worden in de metaalrecyclingmarkt. In onze sector en gegeven de omvang van ons bedrijf is zo’n samenwerking met zo’n kapitaalverschaffer uniek. Overigens: Will en ik blijven de bestuurders en Gilde blijft de investeerder op afstand.”
Will van Aerle vult aan: “Wat hen ook aansprak is onze filosofie waarin duurzaamheid belangrijk is maar ook onze integratie van nieuwe vestigingen: zo vinden wij het belangrijk dat de vestigingen in Best en nu ook Breda onder hun eigen naam blijven functioneren en hun eigen netwerk van klanten en leveranciers blijven bedienen. Behoud van die zelfstandigheid wordt ook door het personeel zeer gewaardeerd: in hun praktijk verandert er niet zo veel en dat geeft vertrouwen en rust.”
Metaalrecycling blijft zeer aantrekkelijk
Daar zijn Will en Maarten heilig van overtuigd, Will: “Metaalrecycling blijft een bedrijfseconomisch gezien interessante markt en beperkt gevoelig voor economische tegenwind. Daarnaast gaat de digitalisering en elektrificering voor ons goede mogelijkheden bieden. Neem de expansie van het netwerk van laadpalen en toenemend gebruik van zonnepanelen.”
Maarten: “De nationale markt biedt ook op langere termijn uitstekende mogelijkheden en hier zien we dus ook mogelijkheden voor verdere groei van onze onderneming. We zouden enorme meters maken indien we ook de internationale handel binnen de onderneming kunnen halen. Dat is echter een activiteit van de buitencategorie, maar zijn ambitieus dus we sluiten niets uit.”
Duidelijkheid gewenst
Maarten en Will verwachten voor de toekomst nog wel duidelijkheid aangaande een aantal brandende thema’s. Neem contant. Maarten: “We snappen dat bedrijven die in de grensstreek opereren met contant een voordeel hebben op de buren. Daarmee is Nederland dus nu eigenlijk de pinautomaat van Europa. Je kunt er van uit gaan dat dit uiteindelijk een keer gaat veranderen. Vraag is natuurlijk wanneer?”
Will: “De minister van Financiën heeft de war on cash afgekondigd. Wij zien een leidend rol voor de MRF om duidelijk te krijgen wat hij daar nu precies mee bedoelt en op welke termijn we maatregelen kunnen verwachten. Wat houdt de DOR nu precies in, komt er werkelijk een ban op cash of wordt enkel de ID plicht verder uitgebreid? Dan kunnen onze collega’s en wij ons daar op voorbereiden”
Bron: Metaal Recycling Federatie Circulaire augustus / september 2020
24 oktober 2024