Menu

01 mei 2013

Investeerders zoeken hun heil bij exportbedrijven

Beheerders van risicokapitaal steunen internationale ambities van technologiebedrijven en voedingsfabrikanten

Amsterdam

Het op export gerichte bedrijfsleven wint aan populariteit onder Nederlandse investeerders. Door de grens over te gaan, nemen de groeikansen toe en ontworstelen bedrijven zich aan de zwakke conjunctuur in eigen land. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP).

Een analyse van overnames in het afgelopen jaar laat zien dat privateequityhuizen vooral bedrijven selecteren met een uitgesproken exportstrategie.

‘Geldschieters zijn bereid de internationale ambities van ondernemers te ondersteunen omdat ze daarmee de kans op rendement op hun geïnvesteerd vermogen vergroten’, zo licht NVP-directeur Tjarda Molenaar toe. ‘Private equity’ investeert risicokapitaal van pensioenfondsen, verzekeraars en vermogende families in niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Door de haperende economie hebben bedrijven in Nederland moeite met groeien. Ze worden daardoor minder interessant voor private equity die juist zijn geld verdient met participaties waar veel muziek in zit. Export is daarbij nu het toverwoord. Zo kunnen ondernemingen een grotere klantenkring aanboren en profiteren van schaalvoordelen.

Om dit doel te bereiken, hoeven exporteurs niet meteen naar groeiregio’s in het Verre Oosten.

De exportkansen liggen bij wijze van spreken om de hoek, zeker als het assortiment bestaat uit innovatieve producten. Landen als België en Duitsland zijn favoriet.

Tot de gewilde exportbedrijven behoren aanbieders van nieuwe software en medische technologie, maar ook fabrikanten in de voedingssector. Een grotere, in het oog springende transactie was vorig jaar de overname van BlueCielo, een softwareleverancier voor beheer van technische documentatie.

De nieuwe eigenaar, Gilde Equity Management, biedt de onderneming het benodigde kapitaal voor verdere internationale expansie.

Daarmee wordt een volgende stap gezet in een proces dat al onder de vorige eigenaren op gang was gebracht. Die vroegere aandeelhouders, bestaande uit Holland Venture en het toenmalige Gilde IT Fonds, hebben ervoor gezorgd dat BlueCielo een nieuwe generatie producten kon ontwikkelen en verkoopkantoren kon openen in het buitenland. Gilde neemt het stokje nu over.

Ook Main Capital heeft een voorkeur voor bedrijven die zich al in het buitenland roeren en een extra duwtje kunnen gebruiken om hun internationale positie te verstevigen.

Zo heeft dit Haagse investeringsfonds met deelnemingen in de software-industrie afgelopen week een belang genomen in Connexys, maker van software voor personeelswerving.

Grote gevestigde private-equityhuizen laten zich evenmin onbetuigd.

Het in Bussum gevestigde Waterland, dat vorig jaar vele honderden miljoenen euro’s opstreek met de verkoop van trustkantoor Intertrust, heeft zijn oog laten vallen op Actuera, een ontwikkelaar van software voor polisadministraties.

‘We hebben in Nederland veel kennis van verzekeren en IT. Dat levert producten op die goed te exporteren zijn’, zo stelt Molenaar.

Als het om export gaat, gooit de voedingsindustrie minstens zulke hoge ogen als de automatiseringsbranche.

Voor Gilde is dat een reden om geld te steken in bakkerij Smithuis in Oldenzaal die met voorgebakken brood onder de merknaam Pré Pain de Europese markt op gaat.

Smithuis heeft klanten onder grote supermarktketens in Duitsland en breidt zijn activiteiten uit naar België, Engeland en Scandinavië.

Voor de financiering van overnames kunnen investeerders minder lenen bij banken die zijn gebonden aan hogere kapitaaleisen. ‘Kredieten van de bank zijn duurder geworden en moeilijker te krijgen’, zegt Molenaar. Het is reden voor investeerder Gimv om de acquisitie van technologiebedrijf ARS T&TT, leverancier van verkeersinformatiesystemen, volledig met eigen vermogen te financieren. De kasstroom van het bedrijf hoeft dan niet meer te worden gebruikt voor rente en aflossing, maar is volledig beschikbaar om de internationale groeiambities te financieren

Dit is een artikel uit het Financiele Dagblad d.d. 29 April 2013

Ander nieuws

09 januari 2025

Licent versterkt zakelijke positie met beursmakelaar Nirimco